Sarıkaya: ‘Seçimi erteleyin’ diyen kalmadı…
Seçimlerin deprem koşullarında ertelenmesi tartışması gündem dışı. Muhalefetin “seçimlerin zamanında yapılması” yönündeki görüşü iktidar partileri tarafından da dile getiriliyor.
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, seçim döneminde Ankara’daki tartışmaları kulislerden derlediği yazısında, Cumhur İttifakı’nın seçimlerin ertelenmesinden hoşlanmadığını, tartışmaların daha çok seçmeni etkilemek için ne yapılabileceğine odaklandığını belirtti. kimler depremden zarar gördü.
Sarıkaya’nın “‘Seçimi erteleyin’…” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
“18 Haziran’dan sonra seçimin yapılmasının mümkün olmadığını çok net bir şekilde söyleyebilirim.
Bunun da iki nedeni var…
Birincisi, anayasa değişikliği konusunda eksiklikler var; Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) böyle bir karar almaya yetkili olmadığı görüşünün AK Parti’deki aktif isimlerin de baskın savunması…
MHP SICAK GÖRÜNMÜYOR
Diğeri, en değerlisi de MHP’nin seçimin ertelenmesi fikrine de karşı çıkması; bunun daha ciddi sonuçları olacağına dair duruşu…
Nitekim geçen hafta konuştuğum MHP’nin bütün aktif isimlerinden aynı cümleyi hemen duydum:
‘Anayasa’nın 78. ve 79. maddeleri açıkça yazılmış; Her okuyucunun anlayabileceği şekilde yazılmıştır. Ortada bu varken, farklı bir tane aramanın anlamı yok. Seçimin ertelenmesi söz konusu değil.’
14 MAYIS VEYA 18 HAZİRAN?
Bu köşede daha önce de belirttiğim gibi AK Parti’de emsal teşkil eden bir yaklaşıma sahip olanlar da vardı.
Buna rağmen bir kümelenme daha 18 Haziran sonrasına ertelendi ve yerel ve genel seçimler birlikte yapıldı. Ancak bunun olmayacağını anlayınca ve DÜZGÜN Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in tavrının net olduğunu anlayınca arayışına son verdi…
Son olarak, seçim için iki tarih var…
Burada birinci sırada, daha önce de açıklandığı üzere, kararın 10 Mart’ta açıklanması ve seçimin 14 Mayıs’ta yapılması yönündeki sürecin sürdürülmesi görüşüdür.
Diğeri zamanında, yani 18 Haziran’da…
MHP’nin ise 14 Mayıs veya 18 Haziran’a ilişkin net bir kararı yok.
Sahanın temizlenmesi, gidenlerin geri verilmesi ve seçmen kütüğünün oluşturulması için zamana ihtiyaç olduğu görüşü bazı yetkin isimler tarafından dile getirilse de parti kararına dönüşmedi…
Kararın AK Parti’de olduğunun altı çizildi.
HANGİSİ YÖNETİLEBİLİR?
Konuyla ilgili AK Partili isimlerle konuştuğumda gördüğüm aramanın arkasında iki durum var.
‘Yönetilmesi gereken depremle dağılan seçmenin psikolojisidir; Yoksa rakibin hazırlanmasındaki gecikme mi?..’
Çünkü deprem geçmişte olduğu gibi birçok algıyı yerle bir ediyor; gerçeği tüm çıplaklığıyla ortaya koymaktadır.
Seçmen algısının yeniden inşası da konut yapmaktan daha zorlu bir siyasi çabayı gerektirmektedir.
Çünkü algının yarattığı tüm post-truth simülasyonları da molozların altına gömüldü…
Evleri yıkılan ve yakınları günlerce enkaz altında kaçmayı bekleyen depremzedelerin acıları Anadolu’nun dört bir yanına yayıldı.
Burası seçmenin psikolojisini düzeltmek için harcanması gereken siyasi çabanın maliyetini daha da ağırlaştırıyor.” (HABER MERKEZİ)